browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

25 November

 

Total distance: 364.48 km
Max elevation: 43 m
Average speed: 53.99 km/h
Total time: 16:46:07
Download

 

Zo en toen was de laatste dag Mauritanie aangebroken, geen moment te vroeg. Het vervelende onderhandelen was ik echt meer dan zat en ik zal nooit gaan snappen wat mensen leuk aan dit soort dingen vinden.

We zijn met een hele groep vertrokken richting Diama, de grens van Mauritanie en Senegal. We hadden besloten niet vooraan te rijden en een ander team had daar blijkbaar wel zin in. Na een paar kilometer waren ze al verkeerd gereden, ze hadden een afslag gemist. In dit land is het niet altijd zo dat de doorgaan de weg geasfalteerd is, het kan zo maar zijn dat deze weg gewoon naar een paar bedrijven toe gaat en dat was hier dus het geval. Na een klein ommetje zaten we weer op de goede weg die we daarna een hele tijd bleven volgen.

 

Morge is het Tabaski, een Islamitische feestdag, iedereen was op pad met schapen en als je dat niet kan betalen dan koop je een geit die ongeveer de helft kost. Niet alleen de schapen en geiten gaan mee op de auto maar ook de halve inboedel. Wij hadden ongeveer een snelheid van 80 km/h maar dan kwamen van die volgepakte auto┬┤s ons nog als een stel debielen voorbij, helemaal volgepakt en ze kunnen helemaal niets zien. Is dat nu dapper of gewoon stom, nou ik gok maar op de 2e variant.

 

Op een gegeven moment was het weer de kudde die fout ging, nadat wij dat melde werd er totaal niet geluisterd tot grote frustratie van Martijn en mij. Het begon er bijna op te lijken dat het gewoon was om ons kwijt te raken omdat ze al bijna zeker konden zijn dat wij toch de goede route wilde gaan rijden. Na een kleine woordenwisseling met Martijn zijn we toch als een stel dummies achter de groep aan gaan rijden met de wetenschap dat we zeker 90 km gingen om rijden, dat klinkt niet lang maar dat kostte ons ongveer 2.5 uur. Toen stonden we dus niet in Diama maar in Rosso, van dee plaats word verteld dat het de meest corrupte grensovergang is die het land kent en dat je daar zeker niet over moest gaan. De groep leek het even niet meer te weten en had een hele drukke plek uitgekozen om te gaan tanken.

 

Omdat het ons niet helemaal duidelijk was wat de groep nu wilde gaan doen hebben wij besloten de weg te gaan vragen en toch door te gaan rijden naar Diama. Dit bleek een hele slechte weg te zijn vol gaten. Het was wel een hele mooie route omdat hij dwars door een natuurgebied liep, de rivier Senegal hadden we aan onze linkerkant en het natuurgebied aan de rechterkant.

En toen was daar de grens. De mauritaanse kant ging allemaal heel soepen waren we met 40 minuten doorheen, mensen waren vriendelijk en behulpzaam. Vervolgens gingen we naar Senegal toe en daar begon het al dat je 10 Euro moest betalen voor een brug, vervolgens een kleine 45 Euro voor een verzekringspapier waar je niets aan hebt. Dan denk je klaar te zijn en dan moet de politie ook nog even 10 Euro hebben. Het volgende loket was dat van de douane, wat een drama was dat. We moesten 70 Euro betalen voor een escorte die we niet nodig hadden en ook nooit gezien hebben. We zouden zogenaamd een commerciele rally zijn, nou hoe wil je een rally gaan rijden met een Discovery uit 1992? Toen eindelijk dat verhaal geregeld was en we betaald hadden deelde deze man ons mede dat we moesten wachten op de rest van de groep die nog niet eens aangekomen was bij de Mauritaanse grens. Als je ziet dat het bij ons met 1 auto al bijna 2 uur had geduurd hadden we er niet veel zin in om op de hele groep te moeten wachten. Gelukkig mochten we toch na bijna 3 uur wachten door en zijn onze weg naar Zebrabar vervolgt.

Onderweg kwamen we een stad tegen, St. Louis. Het zag er uit als een leuke stad en wat ons opviel was dat de mensen weer konden lachen, dit hadden we in heel Mauritanie niet gezien. We hebben de auto geparkeerd en zijn lekker aan de wandel gegaan over een markt. We vonden brood en Hollandse kaas, tja die moest natuurlijk mee! Nadat we ook nog even geld gewisseld hadden zijn we weer doorgegaan naar Zebrabar. Eindelijk kwamen we ook eens een dag in het licht aan, van de andere was nog niets vernomen.

Pas nadat wij allang onze tent op hadden staan en gegeten hadden kwam de hele groep 5 uur later dan ons aan. Ik ben blij dat wij er voor gekozen hadden niet met de hele groep te gaan, dan waren wij dus ook zo laat geweest.

Locatie:
Land: Senegal
Plaats: St. Louis
Google: klik hier voor locatie
GPS: N15 51.864 W16 30.727